10 år och jämställhetskämpe

10 år och jämställdhetskämpe
Det bubblar av förväntan i luften. Flickorna har samlats på skolgården och är redo att delta i cykelmanifestationen. I mitten står tioåriga Mou Rani, ett huvud kortare än de andra, men lika redo att visa att hon står upp för kvinnors rättigheter.

Mou Rani ser sig nog inte som en jämställdhetskämpe när hon sätter sig på cykeln. Och att det är en manifestation och en nagel i ögat på konservativa och fundamentalister som inte vill att kvinnor ska få mer plats i samhället.  

 

Istället berättar Mou Rani om hur hon nu kan hjälpa sin familj med ärenden och cykla själv till skolan som ligger sju kilometer från hemmet. Skolan som hon vet är så viktig.

- Utan bra utbildning kan vi inte bli jämställda med män.

Men i Bangladesh är normerna hårda och en flicka på cykel är en ovanlig syn i många områden. Just därför arrangerar vår lokala samarbetsorganisation MKP cykelmanifestationerna. För att visa att flickorna som cyklar är många, de kan och kommer inte sluta kämpa för sina rättigheter.

 

 

Niroti Rani Roy är också på plats. Hon jobbar på MKP och är en av de som lär flickorna att cykla. Samtidigt som de diskuterar kvinnors rättigheter.

- När flickorna lär sig att cykla blir de självständiga och kan ta sig till skolan, bazarer och köpa medicin själva. De får bättre självförtroende, berättar hon.

 

Niroti lärde sig själv att cykla när hon var i åtta- nioårsåldern. Hon lånade brödernas cykel och tränade i smyg när de inte var hemma. Så fort hon hörde dem komma på motorcykeln gömde hon cykeln. Först när hon lärt sig tekniken berättade hon för bröderna om sin smygträning. Familjen var positiv men hon fick ibland höra mindre gliringar i byn. Idag händer det sällan att hon får kommentarer. Gatubilden har ändrats och allt fler flickor cyklar i provinsen, sedan MKP drog igång projektet.

 

I årets stora cykelmanifestation deltar 300 flickor, något som var omöjligt för ett par år sedan. Mou Rani, som också ha deltagit på Nirotis lektioner, cyklade långt fram i ledet tillsammans med de stora tjejerna. Hennes familj är väldigt positiv till projektet och uppmuntrar henne att delta. Kanske därför är det så naturligt för Mou att ställa sig långt fram i ledet, och modigt cykla genom Thakurgaons gator. 

 


 

Ge en gåva

Hur mycket vill du ge?

Hur ofta vill du ge?