Så här ser cykelansiktet ut idag

Orimliga argument finns överallt. Här är exempel på vad människor fått höra. Genom att dela berättelser krossar vi de absurda argumenten!

 • Chorin Nilsson

  När jag var tonåring ville jag börja på karate. Det var ingen tvekan utan att jag fick det för min mamma. Däremot några år tidigare när min bror hade velat börja, fick han inte. Hon var rädd att han skulle bli våldsam och börja slåss ute på gatorna. Så han begränsades av att han var kille medan jag fick fördelar för att jag var tjej.

 • Jakob Jönsson

  Under min uppväxt har vi varit ett tajt kompisgäng som har umgåtts väldigt mycket. Alltid när vi har träffats för något lite större firande där mat har varit en självklarhet har det alltid fallit på mig och en kompis. Huvudrätten som alltid har önskats har varit grillat, och den uppgiften har alltid fallit på mig. Jag tycker att det är ganska trevligt att grilla, men när det blir en självklarhet att jag ska ta hand om grillen och huvudrätten därtill blir det inte lika roligt. Bara för att jag är man vill jag inte alltid nödvändigtvis grilla, utan hade gärna tagit hand om exempelvis efterrätten någon gang.

 • Nea

  Från den delen av Kina jag kommer ifrån, är det självklart att flickor och pojkar ska tycka om och göra olika saker. T.ex. tjejer gillar rosa och killar blått. 

 • Linnéas berättelse

  När jag var 15 år jobbade jag en sommar på en Second hand-butik. En dag så kommer en äldre man in i butiken, och köper ett bord som sedan ska bäras ut till hans bil. Jag är där och redo att hjälpa till att bära. Men mannen säger högt och tydligt att han inte vill att jag ska hjälpa till. Han behövde hjälp av två starka killar. Jag blev förvånad och frustrerad över att han såg ner på mig och min förmåga att klara av en så enkel sak som att bära en liten möbel.

 • Adams berättelse

  När jag handlar friluftskläder väljer jag de plagg som passar min kropp bäst. Oavsett om de kommer från herr eller damavdelningen. Hittills har jag köpt ett par vandringsbyxor och ett par skalbyxor från som marknadsförts som tjejkläder.

 • Natalie Gunnarsson

  En granne frågade och jag berättade vad jag studerade. "Vad kan man bli då?" undrade han. "Exempelvis politiker," svarade jag. Han skrattade och sa sedan att "Fruntimmer har vi redan gott om i Riksdagen." 

 • Wilmas berättelse

  Uttagningarna till min gymnasieskolas hockeylag var öppna för alla som ville vara med. Alla utom tjejer. 

 • Pär Jonsäter

  När jag gick i lågstadiet minns jag att fröken, utan att knacka eller fråga, gick inte i pojkarnas omklädningsrum. Nån blyg pojke försökte skyla sig och fröken avfärdade det med ”Jag vet redan hur pojkar ser ut”. Det är nåt som har följt mig hela livet. För mig har det alltid varit viktigt att vi män ska ha samma rätt till integritet. Att vara blyg eller ovillig att visa sig naken som man avfärdas oftast lättvindigt. Det tydligaste exemplet är kanske att kvinnlig personal på badhus, utan att knacka, utan att fråga går in i mäns omklädningsrum. Jag anser att män har samma rätt till integritet, vi betalar samma biljettpris. Självklart tycker jag är att män går in på männens avdelning och kvinnor på kvinnornas. Jag har påtalat detta många ggr, anmält detta till själva badhuset, konsumentombudsmannen, diskrimineringsombudsmannen, jämställdshetsombudsmannen etc. För ca 10 år sedan slutade jag gå på badhus pga detta när jag kört huvudet i väggen tillräckligt många ggr. Ett ännu grövre övergrepp anser jag vara vid visitation (vilket jag själv aldrig råkat ut för) där jag vet att många män upplevt det kränkande att bli intimt visiterad av en kvinna. Jag vet att kvinnor utsätts för mycket värre och grövre kränkningar helat tiden och det vill jag inte på något sätt bagatellisera. Och det är mycket viktigt och angeläget att arbeta mot detta. Men det hindrar inte att jag tycker det är självklart att även män har rättigheter, när det gäller personlig integritet. Små pojkar är oftast blyga för sina kroppar precis som flickor. Men när den känslan hela tiden förnekas, förlöjligas och bortförklaras så måste pojkar och unga män hitta ett annat förhållningssätt. I mitt fall så har jag begränsat mitt liv och undviker att göra vissa saker. De flesta män struntar antagligen i detta men en del tror jag går extremt åt andra hållet. En ren spekulation från min sida men jag tror att fenomen som dickpics, blottning och påtvingad sexuell exponering kan ha ett samband med ”icke-accepterandet” av pojkars och unga mäns blyghet.

 • Marita Ahlin

  Jag har minnen av att alltid, i skolan, idrottssammanhang, fritiden, få jobba för att lyssnas på. Att bli kallad bossig istället för att bli erkänd för mitt engagemang. Något ingen av mina män omkring mig behövde känna av.

 • Fariya Laila

  Där jag kommer från får flickorna får inte åka utomlands. Istället gifter de sig. Tack vare mina föräldrar fick jag komma till Sverige och läsa en Master.

 • Linnea Bergersjö

  Som lärare har jag haft både tjejer och killar som elever, som blivit retade för att de haft mörklila kläder. I ena fallet var det "tjejigt", i andra "killigt".

 • Ulla Thörnqvist

  Fick en cykel av min moster när ja fyllde 6 år! Det var en cykel som saknade fotbroms!! Men handbroms fanns ! Detta var 1947 , och att få en cykel var jättestort ! Men, ja det finns ofta ett men . Min bror som var sex år äldre än jag hade jätteroligt med denna cykel. Det stod en kille på var sin sida och trampade för fulla muggar !Det gick inte att bromsa med fotpedalen!!Så man kunde stå på ena pedalen och cykla ! Ett härligt minna från en glad 40- tallist.

 • Tina Collberg

  Jag bor på Tjörn, har två cyklar i vårt garage, men kan ej använda dom, då vi ej har cykelvägar och gångbanor, ifrån klövedal, valsäng till skärhamn och till kållekärr , det är en stor fara om vi skulle cykla eller gå på våra vägar, som ej har cykelvägar och gångbanor! Jag är livrädd för att gå och kunna cykla! Så detta gör jag tyvärr aldrig, bara för att det ej finns cykel och gångvägar! Riktigt trist, tråkigt att man ej kan göra detta! Jag hoppas att vägverket och politikerna kommer att se till att vi får cykel och gångvägar ifrån oss!

 • Gunnar Westberg

  Som uråldrig läkare vill jag dock säga att kvinnor ( och män) med klänning eller lång kjol bör ha kjolskydd över bakhjulet. Det är länge sen jag såg ett sådant, de flesta kvinnor har väl långbyxor.Men en dam jag känner fick sin fina kjol söndersliten och hon cyklade omkull. Kanske en affärsidé: Färgglatt kjolskydd, kanske med en glad Emoji på

 • Selma Fredriksson

  Några klasskompisar till mig i 9:an försökte införa en klädkod i skolan eftersom de ansåg att tjejerna i 7:an klädde sig för slampigt, och att det "distraherade undervisningen" och "kunde vara jobbigt för de yngre barnen att se". Som tur var blev det aldrig något av det eftersom lärarna satte stopp.

 • Linnea Bergersjö

  "Snowracer är killigt. Tjejer ska ha pulka. Röd pulka är killpulka. Tjejer ska ha rosa pulka"

 • Johanna Lindberg

  Min son har fått höra att det är konstigt att han har nagellack för att han är kille, vilket förbryllat honom mycket.

 • AnnSofi Nilsson

  Min son älskade Pippi. Ville alltid vara påskkärring istället för påskgubbe. Så fick det vara. Inget konstigt med det!

 • Evelina Wennergrund

  Att vår 3-åriga son inte kan bära cerisa gympadojjor, tänk om han blir retad.

 • Simons berättelse

  Jag har flera gånger fått höra att jag är töntig när jag som kille har uttryckt att jag bryr mig mycket om hur mitt hår ser ut.

 • Pontus berättelse

  Min svåger som just har förlorat sin dotter och sökte psykologhjälp fick svaret "är du verkligen så ledsen, du var ju bara hennes pappa?".

 • Sandras berättelse

  Jag har alltid haft en dröm om att få fjällvandra själv, för att finna lugn och känna frihet. Svaren jag fått när jag berättat har varit "hur ska du som tjej orka bära allt själv?" Snart hoppas jag kunna visa att jag kan också! Trots att jag är tjej.

 • Anjas berättelse

  På musiklektionerna så fick killarna spela alla instrument, tjejerna fick sitta med gitarrer och piano och klara sig bäst de kunde, de var ju trots allt duktiga tjejer.

 • Majas berättelse

  När det var dags för mig att välja yrke var det bara de typiska kvinnoyrkena som var ett alternativ, cykelansiktet påverkade mig i mitt val. Dock har jag valt att trotsa cykelansiktet i min karriär, att stå upp för mig själv och detta syns tydligt idag.

 • Erikas berättelse

  Under högstadiet och gymnasiet fram till jag var ca 20, hängde jag mycket i mansdominerande "raggar-miljöer" med mycket "bil-snack" och technorave. När jag har återberättat om detta för vänner har endel svårt att tro mig bara för att jag inte är så nu.

 • Annas berättelse

  "Men Anna, du kan ju inte gräva grus, det är ju inget för tjejer..." Vi grävde en ny grusgång vid kyrkans sommargård och jag fick denna kommentar från en gammal pastor. Kanske ett skämt från hans håll, men ändå - inte så kul!

 • Lindas berättelse

  När jag var med på ett läger skulle vi bära tunga bord. När jag sa att jag ville vara med och bära tittade männen på mig och försäkrade mig om att det behövde inte jag som svag tjej göra.

 • Anna-Lenas berättelse

  "Du kommer att få för mycket muskler och okvinnliga lår om du spelar fotboll. (Sverige 1980-talet)

 • Carolines berättelse

  När jag arbetade som IT-konsult och kom på intervju till ett stort kontor i Sthlm så frågade den manliga chefen mig om jag verkligen trodde att jag skulle klara av att utföra uppdraget med tanke på att alla blonda flickor hos dom arbetade ”bakom” disken. Sen ville han faktiskt ha svar, det var inget skämt.

 • Lars berättelse

  "Att börja träna för tidigt fördröjer tjejer att komma i puberteten." Min dotter har tränat konståkning och karate sedan hon var 4 år. Hon tränar dessutom gymnastik och tennis. Hon hade sin första menstruation när hon var 11 år och är i strålande fysisk och mental form. Håller med. Lägg ner skitsnacket och kör på! Just do it!

 • Vivekas berättelse

  "Men herre gud! Du ska inte tro att du kan något som du kan lära mig bara för att du har utbildning. Lilla gumman!"

 • Lottas berättelse

  "Tjejer kan inte lära sig att köra bil, de vet inte skillnad på höger och vänster... "

 • Christine Eddeborn Magnusson

  Jag har kvinnliga vänninor från Irak som inte fick lära sig att cykla för att "Mödomshinnan kan gå sönder".

 • Bitte Muller-Hansen

  När jag började sista året på teknisk linje i Malmö och klassföreståndaren undrade vad jag gjorde där. "Är du här för att bli gift?"

 • Anna Apelgren

  Senast för några år sedan av min egen far när jag berättade att dottern ville börja med amerikansk fotboll. "Nä, det är en alldeles för tuff sport", utbrast han. Ja men hon är en tuff tjej, klart hon ska få prova om hon vill!

 • Jane Lundin

  Årskurs 9 (1969-1970) matematik på schemat. Vi får frågan om alla har förstått lärarens genomgång. Vi är 3-4 tjejer som inte förstått. Då kläcker läraren ur sig följande: "Tjejer….inte mycket att göra. Matematik handlar om logiskt tänkande och kvinnfolk saknar sånt".

 • Anneli Sandberg

  Jag är pastor. Jag har kort hår och trivs i lågskor och byxor. En gång fick jag höra av en annan kvinna att hon tyckte att jag skulle klä mig kvinnligare. På frågan vad det innebar svarade hon att jag kunde ha skor med klack, åtminstone. En annan kommentar jag fått höra är "hon har ju inget hår". Naturligtvis fortsätter jag ha mina Dr Martin-skor med stålhätta när jag känner för det i gudstjänster. Tänker att stålhättan skyddar mig från påhopp av alla slag.

 • Matildas berättelse

  När jag önskade mig lego fick jag rosa "flickanpassat" lego medan brorsan fick tekniskt lego med flera funktioner.

 • Karls berättelse

  Som kille är det svårt att dela känslor när jag är sårad eller ledsen.

 • Emilia Tubbin

  Emilia är 22 år svensk kvinna i ett modernt samhälle 2019. Hon FÅR tycka att cyklar är det bästa som finns. Jag får cykla vart jag vill, hur mycket jag vill och hur snabbt jag vill.

 • Josefin Stenmark

  Vid tiden då den här bilden togs älskade jag att leka med sån där räls i trä med magnetiska tåg. Varje gång jag kom in till ett väntrum där en sån fanns ville jag stanna och leka. 🚂
  .
  Jag fick aldrig någon egen tågräls fastän det var min önskan under många år. För mamma trodde inte jag skulle leka med den. För jag var ju tjej.

 • Britta Elsert Gynning Fotbollspelare Hammarby

  Hade jag varit pojke hade detta inte varit mitt första år på fotbollsskolan. Hade jag varit pojke hade jag troligtvis inte behövt ha med min bästa vän för att våga gå dit. Hade jag varit pojke hade jag börjat spela organiserad fotboll långt tidigare än 11års ålder. Och hade jag sett mer flickaktig ut hade jag inte på den första samlingen på fotbollsskolan fått höra ”Pojkarna har samling där borta”.

 • Karin Lundin Fotbollspelare Göteborg FC

  ”Tjejer kan inte spela fotboll och dom skjuter så löst...”, eller killarna i motståndarlaget: ”Haha dom har en tjej i sitt lag” på ett nedlåtande sätt och skrattade och gick iväg.
  Min storebror stöttade alltid mig och visste att jag var lika bra, han sa alltid att ”Karin ska vara med!” Självklart skulle jag vara med om brorsan var med, varför skulle det vara olika? Det var naturligt för mig att alltid vara med på fotbollsplanen.
  Det ska alltid vara lika naturligt för alla tjejer att vara med. Och vi är lika bra, Minst lika bra - fortsätt följ ert hjärta alla tjejer där ute!

 • Michelle de Jongh Fotbollspelare Vittsjö

  När jag var liten fick jag ständigt höra att fotboll var en killsport och att tjejer inte skulle spela. Kunde få beröm som ofta lät: ”du spelar som en kille” och inte bara att jag spelar bra fotboll.

 • Beata Kollmats Fotbollspelare Göteborgs FC

  Under mina 21 år som fotbollsspelare har jag blivit van vid att höra kommentarer som ”det kan ju inte vara så svårt att vinna något, det är ju ingen konkurrens för er” eller ”tjejer kan inte spela fotboll”. Jag har ofta känt att jag ofrivilligt får stå till svars för det jag älskar att hålla på med. Jag är tacksam för alla de människor som står upp och gör vad de kan för att vi ska få finare förutsättningar att göra det vi älskar och för att vi ska bli ännu bättre än vad vi redan är.

 • Matilda Abramo Fotbollspelare Apollon FC

  "Varför har du inte ett vanligt jobb som du kan livnära dig på?"

 • Josephine Frigge Fotbollspelare Brommapojkarna

  Ofta får man som kvinnlig fotbollsspelare höra att damfotboll är långsam och tråkig att titta på och att ingen vill komma och kolla! Jag minns för ett par år sedan när dåvarande president för FIFA föreslog att vi kvinnor skulle spela i kortare shorts och urringade tröjor för att få fler åskådare till dammatcher. Detta är ett av många påhopp och diskriminerande uttalanden som damfotbollen får utstå!

 • Adelisa Grabius Fotbollspelare Växjö

  Jag var 17 år och vi tog EM-silver. Något som jag var väldigt stolt över. Jag längtade efter att få dela med mig av framgången. Jag möttes inte av ett ”grattis” eller att folk var genuint glada för min skull. Istället möttes jag av argument så som ”Det är väl inte så svårt att ta ett silver som tjej. Ni kan inte ens vinna mot småpojkar”. De tystnade ner mig för att jag var tjej. Ett EM-silver var inte häftigt för att jag var tjej. Tjejer kan ju inte spela fotboll. Så det räknas inte. 

 • Malin Diaz Fotbollsspelare Djurgården

  "Du kommer aldrig att kunna leva på fotbollen, så sluta lägg ner all din tid på den".

 • Lisa Ek Fd. Fotbollsspelare, TV-expert, Fotbollsagent

  När jag var 6 år gammal sa jag för första gången att jag skulle bli fotbollsproffs i Italien. Då sa vuxna åt mig att det inte var möjligt eftersom det inte fanns några damlag i Italien med spelare som kunde livnära sig på att spela fotboll. 27 år senare startade Fiorentina upp sitt damlag och jag blev den första utländska spelaren i det första italienska damlaget som var en del av herrarnas förening. Idag , bara tre år senare har ytterligare ett 10-tal klubbar följt efter och som tjej kan du livnära dig och få fantastiska förutsättningar för att spela fotboll på heltid, även i Italien. Saker kan verka omöjliga idag men det betyder inte att de är omöjliga imorgon. Vi har alla en skyldighet att uppmuntra unga tjejers drömmar, framförallt om deras drömmar ses som omöjliga pga gamla strukturer och traditionella könsroller satta av samhället.

 • Anna Serner VD, Svenska filminstitutet

  Jag har nu nästan dagligen använt min landslagströja, så omåttligt stolt är jag över att blivit utvald till förebild av damerna i landslaget. Som kämpar mot fördomar och orättvisa villkor. Slag i slag blev jag nu också nominerad till Årets Opinionsbildare för Filminstitutets jämställdhetsarbete som spridit sig i världen under #5050by2020 . Det är jag också stolt över, för det är så mycket som behöver göras för att ge kvinnor samma rättigheter och friheter som män. Diakonia driver just nu ett arbete för just det som finns under cykelansiktet.se. Förr spreds lögnen att kvinnors ansikten skulle bli fula om de cyklade. Inte riktigt samma sak har drabbat fotbollsspelande damer, även om fotbollsvärlden är hopplöst efter. Inte bara vad gäller löner utan inte minst träningsmöjligheter. IFK Göteborg har i år, 2019, beslutat att starta ett damlag. I år!! Kvinnor fick rösträtt 1919, men det tog 100 år till för att de ska få spela fotboll! Flicklag hade de, upp till 17, även förr. Men för vuxna kvinnor var tydligen fotboll inget som var tillräckligt viktigt. Och Brommapojkarna har nyligen haft en intern strid, driven av entreprenören och fotbollstränaren Douglas Roos, om att döpa om Brommapojkarna så att även lagets alla hundratals fotbollsspelande tjejer skulle kunna känna sig inkluderade. Douglas och hans sida förlorade striden stort. Namnet Brommapojkarna ansågs för viktigt i relation till tjejernas intressen. Nu görs en halvmesyr, man använder officiellt bara namnet BP men ändrar inte namnet.
  Härskartekniker mot tjejer är bland annat: förlöjligande, osynliggörande och dubbelbestraffning. Fotbollsvärlden har fortfarande en lång väg att gå! I Bangladesh får kvinnor fortfarande inte cykla, så det finns ännu mer att göra för alla världens kvinnor. Vi gör det tillsammans.

 • Seher Yilmas Ordförande Rättviseförmedlingen

  ”Ni två tillsammans är det farligaste som finns för den här organisationen. Ni tänker lika, har samma vision och bollar era idéer med varandra”. Så sa man till mig när jag och min dåvarande vice ordförande @saraharaldsson för snart tio år sedan ville kandidera till presidiet för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer tillsammans. För män har ju aldrig skaffat sig nätverk och valt att sikta mot nästa maktposition tillsammans. Då har likhet stått för beslutsamhet, mandat och konsekvens. Men vi var farliga. ”Du, ska du vara VD? Varför då?” fick jag höra min andra dag på nya jobbet för ett år sedan. Jag ska inte försöka svara på vad intentionen bakom frågan var, men så hade man aldrig ställt en fråga till en vit man i medelåldern.

   

   

 • Emilia Lönegren

  Jag och min partner hade tagit truckkort tillsammans innan vi åkte till Norge. Väl där var det bara han som fick utnyttja sina kunskaper. Efter flera månaders grönsaksrensning för min del bröt jag ihop. Jag hade så ont i kroppen. Jag gick till chefen och sa att jag måste få en annan uppgift. Trots att han hade mitt truckkort, så flinade han och sa " vad kan du göra då?" på ett fruktansvärt nedvärderade sätt.

 • Eleonora von Essen Kokboksförfattare/matstylist

  Jag älskade att åka skridskor som barn, och när jag blev tonåring ville jag börja spela hockey. Jag tyckte den explosiva intensiteten i sporten var otroligt lockande och drömde om närkamper och tacklingar. Men på internatet där jag gick i skolan fick inte tjejer spela hockey, det fick bara killar göra eftersom hockey ansågs för våldsamt för tjejer. Vi fick i stället spela bandy med en snäll liten orange boll och noll närkontakt med andra spelare.

   

  De flesta tjejer har någon gång velat göra något och stött på patrull beväpnad med absurda argument baserade på könsroller.

 • Maria

  Det här var 1990. Jag skulle söka jobb efter gymnasiet, på en industri. Jag var på intervju med två män, som fnissade och sa att det kanske kunde vara ett tungt jobb för mig. Jag sa att jag tränade mycket och var ganska stark. Då fnissade de ännu mer. Den ene avslutade med att säga att "det inte vore så bra om jag jobbade där, för då skulle inte killarna kunna koncentrera sig på sitt jobb". Så det blev inget jobb för mig.

 • Katarina

  När jag var tonåring hade jag i princip alltid byxor istället för klänning eller kjol för att jag tyckte att strumpbyxor var så himla obekväma att ha på sig. Trots att tjejer "skulle" ha på sig det.

 • Maja

  Ute på båtutflykt med en grupp kompisar, killar och tjejer. Vi la till vid en lite ö med höga klippor man kunde hoppa ned i vattnet från. Min känsla var att killar förväntades våga hoppa men inte tjejer. Medan killarna diskuterade vem som skulle hoppa först passade jag på att hoppa i, till vissas förvåning. // En envis och lite dumdristig tjej

 • Elin Stenung

  Jag har tränat karate sen jag var 17 år. Det är det bästa som hänt mig att hitta karaten. Men, kommentarerna kring mig som tjej som tränar 5 gng i veckan och tar karaten på stort allvar lyser inte direkt med sin frånvaro. Så många gånger har jag fått höra att jag "inte ska träna för mycket för starka armar på tjejer inte är snyggt" att "Karate är för hårt för tjejer" att jag "Bara får uppmärksamhet för att jag är tjej i en manlig värld" och jag vet inte hur många gånger jag fått kommentaren, "oooh, då får man akta sig för dig" när killar hört att jag är svartbälte. Den reaktionen har jag ALDRIG hört när nån av killarna i gruppen berättat att han tränar.

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?

 • Freja

  Jag tänker bara på alla gånger det verkar självklart att man som tjej inte ska bära tunga saker tex. vid flytt. Jag brukar därför ta de allra tyngsta möblerna och lådorna för att bevisa hur stark jag är.

 • Peder

  En gång när jag var 4 år gammal frågade jag min mor om jag fick bära klänning liksom min syster. Jag fick ett nej eftersom det bara var flickor som skulle bära klänning.

 • Ylva Fredriksson

  Min favoritfärg har alltid varit blå, så länge jag kan minnas. När jag var liten behövde jag köpa en ny vinterjacka och hittade tillsammans med min mamma en jättefin blå jacka på killavdelningen i en butik. Det var inget jag eller hon brydde oss om, det viktiga var att jag kände mig fin. Jag var så nöjd med min jacka tills jag berättade för en kompis att jag hade hittat den på killavdelningen och fick kommentaren att "det är alltså en killjacka? Varför har du det om du är tjej?!". Jag blev ledsen, jag hade ju varit så nöjd med min jacka och nu blev jag nästan obekväm i den. Efter det blev jag betydligt obekvämare att kolla på kläder som inte hängde på tjejavdelningen, trots att allt det blåa hängde på killsidan.

 • Clara

  Jag blev sexuellt trakasserad på gymnasiet av en kille jag inte kände. Under rättegången fick jag rätt och den stackars killen som inte ens vågade se mig i ögonen fick betala 5000 kronor i skadestånd. Det gav mig tilltro till rättssystemet och till framtiden! Seger!

 • Anja

  Jag var tidigare kvinnligt sjöbefäl och hade kvalificerat mig för att jobba på en hög position på en fartygstyp där ingen kvinna tidigare arbetat. Jag skiljde mig då också från en man som misshandlade mig och som inte kunde acceptera att jag som kvinna kunde ha ett jobb han själv inte kunde få. Han startade en vårdnadsprocess om vårt barn med argumentet att jag var olämplig som förälder pga av mitt yrkesval. Domstolen köpte hans argument helt och hållet. Jag blev tvungen att sluta min yrkeskarriär och mitt liv gick sönder efter detta.

 • Emma Sandnabba

  Jag är väldigt liten och håller på med hästar, även fast hästsporten är en väl vedertagen hästsport har jag så många gånger hört " men hästar är ju så stora" med en menande blick på mina nätta 155cm.. "är det inte tungt" är en annan vanlig kommentar. Spännande att jag hittils aldrig sett en kille som jobbat i ett stall när det ska vara så jobbigt.

 • Johannes Nelson

  Som ung man har jag många gånger känt mig begränsad i hur jag får visa fysisk ömhet. Gentemot andra män förväntas det vara mer buffligt och våldsamt och med kvinnor sexuellt. Jag saknar att vida vänskaplig ömhet fysiskt mot folk i min närhet.

 • Therese

  Allt för många gånger under min uppväxt har jag fått höra lilla gumman och blivit lillad med bara för att jag är kvinna.

 • Margareta

  Som ung kvinnlig läkare/läkarstudent blir en ofta ombedd att göra sjuksköterska/undersköterskeuppgifter av patienter på avdelningen.

 • John Doe

  När jag var litet älskade jag att prova klänningar, smycken och läppstift. Mamma sa att det kanske inte var bra om jag hade det på mig i skolan. Jag förstod inte varför. Flickor fick ha mycket vackrare kläder.

 • Evelina

  ”Du kör som en kärring!” Hur många gånger har jag inte hört att kvinnor inte kan köra bil ordentligt? När jag var 18 provkörde jag lastbil med tungt släp (jag valde såklart det största ekipaget på hela testbanan) och när jag var 20 lärde jag mig köra och parkera husvagn. Sådana ord stoppar inte mig - de triggar mig att trotsa #cykelansiktet. 

 • Lisa

  Vid utvecklingssamtalen i skolan fick jag höra att jag skulle prata mindre i klassrummet även om killarna pratade mer än mig.

 • Johanna

  "Men va! Kan du byta däck? Du är ju tjej?"

 • Sofia Hallonsten

  "Har vi några starka killar som kan hjälpa till här? Tjejer, ni kan väl fixa fikat?” Att tjejer är svaga av naturen har jag har fått höra, uttalat och outtalat, väldigt många gånger under min uppväxt. Så otroligt ologiskt, det finns ju inget starkare än en kvinna? Trotsa #cykelansiktet.

 • Anna

  När jag klippte håret kort i 9:an blev jag kallad för "Anton" av killarna i klassen - "för att jag såg ut som en kille". Gjorde det ont? Japp. Lät jag håret växa ut? Nope (inte förrän 2-3 år senare när jag hade tröttnat på frisyren). Nu känner jag mig nöjd med att jag trotsade #cykelansiktet (och har haft kort hår i omgångar även senare i livet).

 • Erikas berättelse

  Under många år hade jag kort hår. Jag trivs väldigt bra i det. Jag gillar även mitt långa hår, men ibland drömmer jag (och min studentplånbok) mig tillbaka och funderar på om jag inte skulle klippa det kort igen. När jag nämner det i olika sammanhang har jag så orimligt ofta fått höra kommentarer som: "Jag tycker att tjejer ska ha långt hår" eller "Tjejer är snyggare/finare i långt hår" etc. Och jag förundras över folks starka åsikter om hårfrisyrer. Jag passar minsann bra både i kort och långt! Kan inte alla bara få ha den frisyr hen vill ha där och då? Ibland kort, ibland lång, ibland mittemellan.

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?

 • Emma

  "Lilla du kan inte vara chef. Gå nu och hämta den riktiga chefen".

 • Charlie

  Jag och min kompis var på stranden, jag hade långt hår och hon kort. Då kom ett annat barn fram till oss och frågade varför en kille hade baddräkt och en tjej hade badbyxor.

 • Mais Irqsusi

  Jag var den enda tjejen i min takeoandogrupp när jag var 9 år. Jag kommer att se till att trosta cykelansiktet för min dotters skull.

 • Karin

  "Du sitter snubbigt. Tjejer brukar inte sitta så."

 • Fredrika

  När jag jobbade på en snabbmatsrestaurang i Australien lät de oss tjejer bara stå i kassan och killarna fick laga maten. Tjejerna fick inte plocka ned tunga saker från hyllor eller dra ned gallret för restaurangen när man skulle stänga. Trots att jag var längre än killarna.

 • Evelina Jörhov

  Har fått höra att jag avskräcker människor med min längd eftersom tjejer inte ska vara längre än killar.

 • Mohammed

  Jag växte upp i ett samhälle där en man som var medveten om sitt utseende var metrosexuell. Manligheten är så skör att den måste förklara något så basic som len hy med att killen måste vara metrosexuell.

 • Mohammed

  Idéer om manlighet har alltid varit något konstant. För män så tas det för givet att de får vara slarviga. Det kan till och med ses som en bedrift.

 • Rebecka Engborg

  Jag var den enda tjejen i skolan på låg- och mellanstadiet som spelade fotboll.

 • Madelene

  Mamma sa att vi skulle vara försiktiga så att vi inte skrapar knäna för mycket när vi spelade fotboll för att ärr är snyggt på killar, inte på tjejer

 • Miriam

  Det är endast kvinnor som lär upp nya medarbetare, männen blir inte ens tillfårgade

 • Ulrika

  När vi har hantverkare hemma pratar de endast med min man, som om jag inte existerade

 • Frida

  Kvinnor förväntas alltid vara välorganiserade, sköta adminarbete i projekt, hålla deadlines och påminna männen om vad som behöver göras. Männen “sköter snacket”, tillåts vara sena, får vara liberala med interna policys och förväntas inte ha så bra koll så länge de levererar några mer eller mindre välformulerade meningar i mötet med kunden.

 • Olivia

  "Tur att du är med så att det blir lite struktur på mötet" sagt till mig när jag kom in i rummet för ett möte

 • Hanna Norman

  "Största problemet med er kvinnor är att ni föder barn, det blir ju en kostand för företaget" sagt av man i diskussion om att främja kvinnors möjligheter

 • Hanna Norman

  "Jag gillar öl, jag vill också ha en öl!" Till alla män som bara frågar andra män om de vill ha en öl

 • Charlotte

  "Du är för snygg för att hålla på med politik, du borde bli programledare"

 • Louise

  Ska du verkligen resa som ensam tjej?

 • Irma Helin Fotbollsspelare Djurgården, Allsvenskan

  Jag får höra många argument om att kvinnor inte ska spela fotboll som att "Det är inte kul att se kvinnor spela fotboll, det är som att se kossor spela fotboll". Jag får också höra mycket om att fotboll bara är en sport för män som att "Ni kommer inte tjäna lika mycket pengar som killar för ni är inte lika bra", "Varenda kille är bättre än du på att träna för att du är tjej" och "Jag tänker inte låta min son spela fotboll mot en flicka. Det är pinsamt, tjejer kan inte spela fotboll!".

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?

 • Mia

  Tjejerna i min klass fick inte ha träslöjd, men killarna fick.

 • Sofia

  Val till kommunala musikskolan: trummor var tydligen inget för tjejer - enligt mina egna föräldrar.

 • Emilia

  Vi tjejer fick inte hoppa trestegshopp på idrotten. Bäckenet kunde tydligen ta skada genom de extremt hårda stötarna i marken.

 • Josefin

  ’Det är jag som bestämmer och säger till min fru vad hon ska göra, och du vill komma och befalla mig att göra så och så’ sa en byggarbetare åt min mamma som är byggnadsingenjör.

 • Puya

  Tjejer ska inte prata högt, för då säger folk att de är oartiga.

 • Minna

  "Tjejer ska inte prata när män pratar".

 • Huda

  När jag var barn i Syrien var det ibland vissa nära vänner till min familj som sa att det är synd att mina föräldrar inte har en son, och att deras enda barn är en dotter, för det är sonen som bär familjens namn. Mina föräldrar har alltid varit stolta över mig och säger att jag är en välsignelse, men trots det jag har alltid känt att jag måste göra mitt bästa för att göra dem ännu stoltare och bevisa att en dotter är lika bra som en son.

 • Gabriella

  "Åh vad cool du är!" fick jag höra när jag som tjej körde bilen till studentbalen. Jag tror inte ens att de hade reagerat om min baldejt hade kört istället eftersom det hade förväntats av honom.

 • Ellen

  Vi var ute och dansade och skulle beställa drinkar, bartendern vänder sig ENDAST till killen bredvid mig och frågar vad VI vill beställa.

 • Markus

  När jag skulle vara pappaledig i ett år frågade flera kvinnor på jobbet om jag skulle vara ledig ett år för att bygga hus. Att jag som man skulle vara hemma ett år för att vara med min dotter verkade väldigt främmande för dem.

 • Evelina

  Jag har flera gånger fått höra: "Killar tycker inte om tjejer som är smartare än dem, försök att spela lite dum!"

 • Julia

  Jag var och handlade med min pojkvän och vi står i kassan i mataffären. Jag betalar maten och sedan vänder sig kassören till min pojkvän och ger honom kvittot för det som jag betalat, fast det var jag som stod närmast.

 • Marie

  Jag var den enda tjejen som spelade i innebandylaget, men jag fortsatte.

 • Britt

  Jag fick i skolan ofta höra av lärarna att så mycket som jag pratade/störde i klassrummet under lektionerna skulle jag som tjej inte göra, det gjorde ju killarna redan tillräckligt mycket.

 • Fatima

  Som liten lärde jag mig att flickor ska inte klättra i träd.

 • Petra

  Jag har flera gånger fått förklarat för mig att som tjej ska jag inte ta så mycket uppmärksamhet som jag vid flera tillfällen har gjort.

 • Paul

  När jag var i Afrika blev jag kallad baby-mannen för att jag bar min egna baby och jag var den enda i byn som gjorde det.

 • Margit

  När jag växte upp fick jag hör att flickor ska inte tugga tuggummi.

 • Margareta

  När jag var liten och gick i skolan sa jag till min lärare att jag ville byta skola för att bli missionär i Afrika, men rektorn slog handen i bordet och sa att inga flickor med biblar ska till Afrika, bara pojkar med vapen.

 • Peter

  Jag slutade spela fotboll på 80-talet när jag blev kär eftersom det var en för stark machokultur och det var så dåligt prat om relationer.

 • Greta

  Min son slutade med ridningen när han insåg att han var ensam kille i ridgruppen.

 • Magnus Green

  När jag ville bli undersköterska var det en del som ifrågasatte detta eftersom jag är kille och det är "ett kvinnligt yrke". Jag tvivlade dock inte på mitt val utan visste att det var det jag ville jobba med och satsade på det helt enkelt. Jag kände att det var rätt trots en del fördommar från folk. När man väl är ute i yrkjeslivet är man väldigt uppskattad.

 • Jemy Zahr

  Vid flera tillfällen har jag fått höra att mitt namn är ett killnamn och vissa har till och med skrattat åt mig. Jag hatade mitt namn ibland och tänkte varför jag inte kunde ha ett fint tjejigt namn. Nu tycker jag om mitt namn och känner att det är unikt.

 • Linn Svärdhagen

  I somras på mitt sommarjobb fick jag en fråga av en manlig kollega varför jag åt så mycket mat till lunch fast att jag var tjej. Jag svarade att jag gjorde det för att jag var hungrig och började efter detta ta med mig ännu större matlådor för att trotsa cykelansiktet.

 • Michaela Sundh

  När jag var liten hade jag klänning på mig på kalas fast jag inte trivdes i det. Mina föräldrar sa att det var klänning jag som tjej skulle ha på mig för att vara fin. 

 • Marie Lundin

  Jag har aldrig varit särskilt duktig eller intresserad av sport, men idrottslärare i skolan har inte direkt gjort det bättre. Jag minns en gång då min lärare sa till klassen: "Ni tjejer kan väl titta på först så kan killarna visa hur man ska göra". Det satte sig. Killar är tydligen alltid bättre på sport.

 • Evelina Wedham

  När jag är ute och dyker är det "starka män" som frågar mig om de inte ska bära min tunga utrustning. Jag kan bära min dykarutrustning själv!

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?

 • Hanna Ågren

  Jag var på besök i kyrkan där jag är uppvuxen och hade med mig min pojkvän som var där för andra gången. Under fikat efter mötet skulle scenen fixas iordning inför kvällens konsert. En man i församlingen frågar då om några "starka karlar" kan hjälpa till att bära. Nu, efter att i frustration ha hört denna mening under stora delar av min uppväxt flyger jag nu reflexmässigt upp och börjar bära för att trotsa detta cykelansikte. Jag och min pojkvän tar tag i en stor bit av scenen och börjar bära. Precis när vi ska ta det första lilla trappsteget upp på scenen kommer en medelålders man i församlingen fram och tar över min sida med orden "jag kan ta det där". Jag blev helt förstelnad, jag fattade ingenting. Han tog över MIN sida, inte min pojkväns och han är ny i kyrkan, utan MIN. Vad var mannens tanke? "Hon, den unga kvinnan, klarar nog inte det sista lilla steget upp på scenen, nu ska jag hjälpa henne"? Troligtvis tänkte han inte alls, men är det inte just det som är det obehagliga? På samma sätt som jag reflexmässigt flyger upp när någon ber om hjälp av en "stark karl" flyger många män upp för att hjälpa kvinnor som inte bett om hjälp, utan att förstå att den handlingen bidrar till cykelansiktet.

 • Eva Söderström

  Det här att klippa sig kort som tjej har inte varit helt oproblematiskt. Det har liksom aldrig passerat obemärkt. När jag var liten minns jag tydligt någon som sa: "men är du en kille eller tjej?" och hur det sårade. Så dumt egentligen. Varför blir barn ledsna av sånt?. När jag var lite större och klippte mig kommenterade de flesta att det var modigt men det jag minns så tydligt var att det liksom var en bedömning och något som andra behövde tycka något om. Men sedan flyttade jag till Paris och bestämde mig för att klippa kort hår. Och ohhh mon dieu! Det visade sig ju vara något av det värsta jag kunde gjort! Kompisar, chefen, kunder på resturangen kommenterade: Oh lala, varför klippte du av dig håret? Du kan ju inte ha kort. Tjejer ska ha långt hår! Jag vet att jag fick kämpa hårt för att tycka att jag var fin, trots att det var precis den frisyren jag ville ha.

 • Ida Önsten

  När jag och två tjejkompisar bilade i Australien fick vi frågan om vi var ensamma, varför vi inte hade någon kille med? Som om vi tre tjejer inte skulle klara av att tanka, kolla olja och lufttryck i däcken, väja för kängurur och kor i vägbanan eller campa på parkeringar utan el och vatten.

 • Simon Jernberg

  När jag var liten var jag den enda killen som lekte i dockvrån på dagis. Jag blev retad för detta av de andra killarna. De sa att leka med dockor var "tjejigt" och inget killar skulle göra. Jag gillade att leka där och valde att fortsätta att göra det. Trotsa cykelansiktet!

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?

 • Victoria Gillberg

  När jag gick på högstadiet sa vår gympalärare till mig att jag (och resten av tjejerna) lika gärna kunde sätta oss på bänken direkt eftersom vi ändå bara hade mens (i hans värld lika med att vi inte orkade någonting).

 • Anna Marklund

  När jag var liten ville jag hålla på med boxning för jag tyckte att det verkade coolt. Men jag fick inte detta för min pappa. Han sa att boxning inte var något för tjejer för att man riskerar att bryta näsan och en bruten näsa är inte snyggt på en tjej.

   

  Detta är en av alla berättelser om cykelansiktet! Varje berättelse tar oss ett steg vidare mot en mer rimlig och mindre ojämlik värld! Vilket cykelansikte har du mött? Och vilket har du trotsat?