Cykelmanifestation

300 flickor cyklar i en stor manifestation
För bara några år sedan hade det varit omöjligt. Men idag cyklar 300 flickor i staden Thakurgaon i en manifestation för rätten att få röra sig fritt.

Idag är det internationella kvinnodagen och flickorna i cykelprojektet är med i en stor manifestation för flickors rättigheter. 2011 arrangerade vår lokala samarbetsorganisation MKP manifestationen för första gången. Nu har den blivit årets höjdpunkt och väcker stor medial uppmärksamhet. 

- När vi startade cykelprojektet 2007 var det en av femtusen flickor som cyklade här i regionen. Idag är det fem av hundra, säger Sadequl Islam som jobbar på MKP.

Cykeln är ett centralt verktyg i arbetet för lika rättigheter. I slutänden handlar det om att flickor ska kunna ta sig till skolan, även om den ligger långt bort. För om en flicka får sin utbildning blir hon inte en ekonomisk börda för familjen, och risken att hon gifts bort minskar. Barnäktenskap är ett stort problem i Bangladesh - nästan var femte flicka gifts bort innan hon fyllt femton.

Nu sprider sig MKP:s modell med att jobba med cyklar till andra städer och organisationer i Bangladesh. Här i Thakurgaon kan man ibland se flickor och kvinnor röra sig utan manligt sällskap på gatan, åtminstone dagtid, men på andra platser är det fortfarande väldigt ovanligt.

Loppet tar ungefär en halvtimme och går på den trafikerade gatan bland nyfikna ögon.

 

Innan loppet spelas musik och tjejerna peppar varandra med dans.

 

Minimaraton där alla får delta arrangeras också.

 

Ge en gåva

Hur mycket vill du ge?

Hur ofta vill du ge?