”Ja, och så har ju tjejerna så kul också!”

Girls just want to have fun (and fundamental rights)!
"Men så lägger han till de där orden. Om att tjejerna har så kul." skriver Rebecka Björndahl, på People Change the World, som nyligen besökt cykelprojektet.

Jag är i Bangladesh och har precis besökt en cykellektion för flickorna i byn Jagannathpur. Den första flickan som började cykla fick höra att det verkligen inte var lämpligt, kanske till och med en vanära för familjen. Nu för tiden ser nästan alla familjer här i byn vinsterna som cyklandet ger. Framför allt att flickor kan ta sig till skolan i tid, säkert och billigt. Hur bra som helst, så klart!

 

Allt detta säger den äldre mannen till höger om mig också. Men så lägger han till de där orden. Om att tjejerna har så kul. Och efter att ha sett cykelträningen idag så tänker jag att det är både sant och viktigt. De har roligt! Och det är inte bara en bisak.

 

”I feel like I’m the queen of the world” säger Muslima när vi pratar med henne. Precis som min dotter känner sig när hon cyklar på skogsstigarna hemma. Eller när hon för första gången susade ner för slalombacken.

Flickorna här bär ett större ansvar. De ska lära sig cykla för att spara pengar åt familjen. För att kunna fortsätta ta sig till secondary school, även om den ligger långt bort. För med utbildning minskar risken att hon gifts bort.

Det är samma värld, samma barn – men så olika spelregler.

 

Tidigare idag var jag på en uppvisning i cykelakrobatik (!). Som mest vara tjejerna fyra stycken på en vanlig cykel. En på sadeln, en på stången, en sittande på pakethållaren och den fjärde fick helt enkelt stå längst bak på den lilla plats som fanns kvar. Det var så befriande att se. Att de cyklade bara för att ha roligt. Vi fick höra att det var deras egen idé att de skulle visa upp sin cykelakrobatik, olika konster de själva hittat på för skojs skull.

 

Och vilken manifestation egentligen - att visa att det inte bara är okej för en flicka att cykla när det möjliggör utbildning och samhällsutveckling, utan att hon har full rätt att göra det helt enkelt för att hon har rätt att leva fritt, leka och ha kul.

Ge en gåva

Hur mycket vill du ge?

Hur ofta vill du ge?