Violence against women in Lebanon

Avslutat projekt

Under 2017 och 2018 arbetade vi för att bryta normer och förändra lagar i Libanon för att stoppa våldet mot kvinnor. 

 

I Libanon är barnäktenskap och våld mot kvinnor stora problem. Vi samarbetade med den lokala organisationen ABAAD i Libanon, en organisation med stort nätverk i landet. De arbetar med att ge kvinnor och flickor som utsatts för våld och barnäktenskap stöd och hjälp. Men också för att ändra lagar så att de skyddar kvinnor och flickor.

"Det finns en ny Fatime. En som inte längre är rädd för någon. Som säger vad hon tycker och kan tala för sig själv."
- Fatime Ahmad Burgur

Berättelser

Tillsammans kan vi ge flickor en framtid med frihet, utan våld.

Fakta om situationen

Libanon
I Libanon bor över sex miljoner människor på en yta lika stor som Skåne.
En av fem
En femtedel av de syriska flyktingflickorna i Libanon har gift sig innan de fyllt 18.
30 procent
30 procent av Libanons befolkning känner en flicka eller kvinna som har drabbats av våldtäkt-äktenskaps-lagen.
Medellivslängd
I Libanon är medellivslängden för kvinnor 78,9, nästan samma som i Sverige (80,4 år).

Så förändrar vi situationen

För att förändra, samarbetar vi med ABAAD i Libanon, en lokal organisation med stort nätverk både bland beslutsfattare och gräsrötter. Utsatta kvinnor får stöd – och genom teater och utbildning får föräldrar kunskap och verktyg för att säga nej till barnäktenskap. Men först och främst måste lagarna ändras, så att de skyddar och stöttar kvinnor. Genom kampanjer och aktioner påverkar ABAAD politiker, mydigheter, organisationer och religösa ledare. 

Kunskap
Kunskap är en förutsättning för att kunna skapa förbättringar.
Organisering
Organisering krävs om vi vill samla krafter för att åstadkomma bestående förändringar.
Påverkan
Det är först när vi har kunskap och är organiserade som vi kan påverka vår situation på allvar.

Viktiga milstolpar

50 år har vi arbetat med utveckling
25 givare
1231 personer följer oss på Facebook
 1. Juli, 2016

  Projektet startas tillsammans med vår samarbetsorganisation ABAAD. Målet är att stärka det juridiska skyddet så att kvinnor och flickor i Libanon ska kunna leva ett liv fritt från våld och sexuellt våld.

 2. Januari, 2017

  Kampanjen A white dress doesn´t cover the rape har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. I december 2016 hade 20,8 miljoner människor sett kampanjen via massmedia och sociala medier.

 3. April, 2017

  En stor manifestation i centrala Beirut arrangerades för att göra människor medvetna om lagen som säger att en våldtäktsman går fri om han gifter sig med sitt offer, och för att öka pressen på politiker att avskaffa lagen i kommande förhandlingar, som beräknas äga rum i augusti.

 4. Augusti, 2017

  Artikel 522 som säger att en våldtäktsman går fri om han gifter sig med sitt offer har nu avskaffats. En stor seger för ABAAD och de många kvinnorättsorganisationer som kämpat mot lagen. Fortfarande återstår mycket att göra för att skydda flickor och kvinnors rättigheter men detta är ett viktigt steg i rätt riktning. Och bevis för att det går att göra skillnad!

 5. December, 2018

  Projektet tillsammans med ABAAD avslutat och vi hoppas att vi har kommit mycket närmare målet att kvinnor och flickor i Libanon ska kunna leva ett liv fritt från våld och sexuellt våld. Med stor hjälp av dig (förhoppningsvis) – TACK! Tillsammans kan vi förändra världen.