”Det är några kilometer hemifrån som tårarna kommer”

”Det är några kilometer hemifrån som tårarna kommer”
Det är på flyget mot Stockholm tårarna kommer. Även om tårarna stockades i halsen och tårkanalerna dunkade när vi kom till gruvan och när Josephine tvättade sina två döttrar i en liten plastbalja utanför lerhuset, och berättade om sin överlevnadsstrategi, klockan sex på morgonen, var det först på flyget hem som tårarna började rinna.

Tyst utan förvarning börjar de rulla. Och jackärmen blev blötare allt eftersom jag diskret torkar bort bevisen. Mina medresenärer fortsatte med sömn och läsning. Kanske märkte de men de sa ingenting. Jag tänker på Josephine vars man inte jobbar av anledningar hon inte ville gå in på och hur hon kämpar för att barnen ska kunna gå i skolan och få allt de behöver. Samtidigt som hon engagerar sig för att andra kvinnor och deras familjer också ska få det bättre. Och har börjat plugga igen.

 

Imorgon ska jag gå ut med mina vänner och inom loppet av en timme har jag gjort av med mer än vad som behövs för mat till familjen en vecka i Kenya. Jag tänker på Nancy som säger att allt handlar om "time management" och jag minns hennes ord; "Jag organiserar min tid så att jag hinner vara en bra mamma till mina tvillingar, en bra ledare för andra kvinnor och en bra jordbrukare".

Jag gråter inte för att Nancy och Josephines liv är mycket tuffare än mitt, även om det är det. Jag gråter inte heller över fattigdom eller brist på de allra nödvändigaste, även om det är den verklighet som de lever i. Jag gråter för att världen är så otroligt stor och vi alla bara försöker leva så bra som möjligt. Se till att våra barn och de vi älskar har det de behöver och drömmer om. Att det finns mat på bordet, tak över huvudet. Jag gråter för att vi är så otroligt lika men har fått så otroligt olika förutsättningar i livet. 

Och kanske gråter jag också lite över all kamp kvinnor runt om i världen utkämpar, varje dag. "You have to be hardworking to have a change. No one will come and just solve it for you" sa Jael Amant från Groots och förklarade: ”Vi vill ha hårt arbetande kvinnor i våra projekt.” Hon är övertygad, om de kämpar hårt och får lära sig att kvinnor har rättigheter och får ta plats, så kommer förändring ske. 

Ge en gåva

Hur mycket vill du ge?

Hur ofta vill du ge?